Pravý marcipán určený na modelovanie alebo dekorácie cukrárskych výrobkov, pomer 1: 3. Mandľový marcipán je určený na poťahovanie tort a modelovanie tvarov a postavičiek, na vypichovanie tvarov a ďalšie tvarovanie. Marcipánovú hmotu môžete zafarbovať všetkými druhmi potravinárskych farieb. Marcipán môžete zosvetľovať belobou. Marcipán môžete použiť aj pri pečení. Môžete ho nastrúhať a ochutiť ním cestá. Ďalej z neho môžete vytvoriť marcipánovú strúhanku, keď k 70 g marcipánu primiešate 15 g masla a 50 g hrubej múky. Ďalej môžete marcipán použiť do ovocných knedlí. Miesto kôstky v marhuli alebo slivke vyplníte guličkou marcipánu. Z marcipánu môžete vyrábať tiež náplň do praliniek. Marcipán nastrúhajte do hrnca, prilejte trochu smotany a rozpusťte. Pred ťahaním alebo modelovaním hmotu dôkladne prepracujte. Na poťahovanie torty vyvaľkajte plát tenký asi 0,3 - 0,5 cm. Počas vaľkania plát podsypávajte práškovým cukrom. Pri prenášaní na tortu si pomôžte dlhou rúrkou, na ktorú plát omotáte. Na uhladzovanie tort používajte žehličky a uhladzovátka. Pre vytvorenie zaujímavých efektov by sa vám mohli hodiť rôzne kostice. Pre blyšťavé a farebné efekty na povrchu môžete použiť púdrové farby, napríklad s perleťovými efektmi alebo fixky a tekuté a gélové farby. Modelované postavičky môžete spájať jedlým lepidlom alebo domácou zmesou z bielka a práškového cukru. Mandle v pomere 25%. Jedná sa o svetlejší a pevnejší marcipán vhodný na poťahovanie aj modelovanie. Ďalšie spevnenie docielite zapracovaním ďalšieho jemného práškového cukru. Holandský marcipán určený na modelovanie, poťahovanie alebo dekoráciu c ukrárskych výrobkov za studena. Vyrobený z jemne mletých mandlí a cukru. Marcipán je určený najmä na poťahovanie tort a zákuskov, na modelovanie alebo dekoráciu cukrárskych výrobkov, na výrobu marcipánových figúrok a ako náplň do čokoládových praliniek. Marcipán dá dobre farbiť. Optimálna praco.
Energetická hodnota |
1725 kJ |
Tuky |
10.6 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny |
1.1 g |
Sacharidy |
77.2 g |
- z toho cukry |
72.1 g |
Bielkoviny |
4 g |
Vlákniny |
2.2 g |
Netto váha |
7500 g |
Alergény (vr. možnej krížovej kontaminácie) |
Orechy |
Farba |
Slonová kost |
Materiál |
Marcipán |
Distribuce |
SK |